FAQ Opleiding Astrologie

Veel gestelde vragen over de opleiding astrologie

Hieronder staan veelgestelde vragen over de opleiding astrologie. Bij het kiezen van de juiste opleiding is het goed om je breed te oriënteren en te onderzoeken welke manier en vorm van werken met de astrologie bij jou past. Met onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen krijg je een beeld hoe binnen Opleidingscentrum Ishtar gewerkt wordt.

Er zijn vele vormen en stromingen in de astrologie. Binnen Opleidingscentrum Ishtar werken we vanuit een combinatie van de psychologische en spirituele astrologie. Het is goed om voor jezelf te onderzoeken welke vorm of stroming het beste bij jou past.

Tja, is er en vorig of volgend leven? Ik werk vanuit het idee dat er een ziel, bewustzijn, energie of spirit is die in een fysiek lichaam komt om hier ervaringen en bewustzijn op te doen, om te evolueren.

Of dit ook impliceert dat er vorige levens zijn is dan weer een volgende stap. Vaak is dit wel een uitgangspunt of paradigma dat voor veel mensen makkelijk te begrijpen is en vandaar dat er dus gesproken wordt over vorige levens.

Hoewel enige voorkennis handig kan zijn, is het niet noodzakelijk dat je al iets van astrologie afweet als je start met het eerste jaar van de Opleiding Astrologie. Vaak is het goed om de gratis eendaagse cursus te volgen of om een basisboek over de astrologie te lezen voordat je begint aan de opleiding.

Als je kiest voor de optie ‘Zelfstudie’ of de optie ‘Zelfstudie + Q&A’ dan kun je direct starten nadat je toegang hebt gekregen tot jouw digitale leeromgeving. Bij deze opties kun je ook zo snel gaan als je zelf wilt. Kies je voor de optie ‘Zelfstudie + Groepslessen’ dan starten de lessen in oktober en volg je de tweewekelijkse groepslessen. Bij deze optie ben je dus gebonden aan de startdatum om te starten en qua snelheid zit je dan vast aan de tweewekelijkse structuur. Het voordeel is dan weer wel dat je een duidelijke structuur krijgt en je kunt uitwisselen en toepassen van de stof met andere studenten.

Dat is heel verschillend. Als je alle lessen bijwoont, de boeken leest en de opdrachten doet dan is het ongeveer drie tot zes uur per week. Maar sommige mensen lezen meer, bekijken meer horoscopen en anderen hebben een baan en een gezin en volgen vrijwel alleen de lessen. Ik merk dat deze mensen dan vaak ook best veel weten. Dus het is ook heel erg persoonlijk en wat voor jou haalbaar is.

Als je eerder al kennis hebt opgedaan dan kun je na overleg instromen in een hoger leerjaar. Dit gebeurt enkel vanaf het begin van het leerjaar en vrijwel nooit tussendoor in verband met het groepsproces. Aan de andere kant is herhaling in de astrologie helemaal niet verkeerd en in het verleden zijn er diverse studenten geweest die al vele jaren met astrologie bezig waren en toch gestart zijn in het eerste leerjaar en daar heel veel van hebben geleerd. Uiteraard moet de herhaling en/of basisstof er niet toe leiden dat je je gaat vervelen. Dit dien je voor jezelf goed in te voelen: starten met het eerste of lagere leerjaar of instappen in een hoger leerjaar.

Met name bij de optie ‘Zelfstudie + Q&A’ kun je in je eigen tempo leren en dus zo snel gaan als je zelf wilt. Hou er wel rekening mee dat nog niet alle lessen van het vierde en vijfde jaar zijn opgenomen: hier dien je dan te wachten tot deze lessen online beschikbaar komen.

Bij ‘Zelfstudie + Groepslessen’ kun je eventueel in overleg twee leerjaren tegelijk volgen.

Ja, je kunt in overleg per leerjaar switchen van ‘Zelfstudie + Q&A’ naar ‘Zelfstudie + Groepslessen’ of andersom. Hou er wel rekening mee dat de groep vaak ook heel belangrijk is in je leerproces. Dus zit je in een fijne groep dan is het wellicht beter voor je om in deze groep te blijven.

Ja, als je start met groepslessen dan zijn de lessen vijf jaar op hetzelfde dagdeel.

De online groepslessen zijn in de avond van 19.30 tot 21.30 uur, in de ochtend van 10.00 toto 12.00 uur en de Q&A-sessies zijn wisselend. Kijk voor de tijden van de Q&A’s op de site: https://ishtar.nl/astro-q-and-a/

Dat wisselt sterk. Ik start met een lesgroep met minimaal vijf aanmeldingen. Voor de groepslessen online zijn 24 studenten het maximale aantal deelnemers.

Je hebt tot een jaar na het beëindigen van de opleiding toegang tot de lessen in de digitale leeromgeving. Dus stop je na vijf jaar dan nog een jaar daarna, ook als je eerder stopt hou je nog een jaar toegang tot de aangeschafte en gevolgde lessen.

Alle lessen worden opgenomen en worden in de digitale leeromgeving geplaatst, zodat je deze achteraf kunt bekijken.

Je schrijft je in voor de vijfjarige opleiding, maar je hebt tussentijds per leerjaar met een opzegtermijn van een maand voor de start van het nieuwe leerjaar de mogelijkheid om op te zeggen. Ben je eenmaal begonnen aan een leerjaar dan ben je we gehouden om het volledig lesgeld voor dat leerjaar te voldoen.

Ja, in overleg kan er in termijnen betaald worden. Bij termijnbetaling komt er 15 euro bij het lesgeld en dit totaal deel je dan door het aantal termijnen waarin je wil betalen. Bij de laatste les dient de laatste termijn betaald te zijn. Bij tussentijdse beëindiging is de student gehouden om het volledige lesgeld voor dat leerjaar te voldoen.

Per leerjaar zijn er een aantal verplichte boeken waar we mee werken. Meestal zijn dat twee tot vier boeken die op de verplichte literatuurlijst staan. Afhankelijk van de prijs per boek kom je dan tussen ongeveer 60 en 100 euro per leerjaar uit. Tenzij je de boeken tweedehands goedkoper kan aanschaffen.

In het eerste en tweede leerjaar is er aan het einde van het leerjaar een toets en in de hogere leerjaren een opdracht. Na succesvolle afronding van de toets of opdracht ontvang je het certificaat voor het betreffende jaar.

Het maken van een toets is onderdeel van het leerproces. Je gaat de stof opnieuw lezen en bestuderen, in je eigen woorden opschrijven en op jouw manier toepassen. Een toets is dus niet om te bewijzen dat je voldoet aan de norm, maar je gaat zelf door een leerproces heen. Ditzelfde geldt ook voor het maken van het uiteindelijke examen.

Kennismaken of overleggen?

Heb je nog vragen, twijfel je of de Opleiding Astrologie iets voor je is, of ben je al bekend met de astrologie en denk je erover om in een vervolgjaar te starten? Dan kun je tijdens een vrijblijvend intakegesprek kennismaken en je vragen stellen en bespreken. Klik op onderstaande button om een intakegesprek te boeken: